Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Sinaia

Istorie

Plaiul Prahovei vechea denumire data poienii ce se intindea de-a lungul vaii Prahovei, de la raul Izvor pana la Predeal (25 km). Din cauza stramtorilor de la capete, Plaiul era nelocuit.

Schitul SF. Nicolae de pe Molomot (la nord de cartierul Furnica) a fost prima asezare din Plai. Atestat documentar in 1581 cand Mihnea Voda face unele danii "Sfintei manastiri, unde locul se numeste Molomot". Spre amintire s-a ridicat o cruce monument existenta si astazi.

Primul Drum a fost facut de argatii Manastirii, prin largirea potecii si amenajarea unui drum rudimentar, pe care puteau ajunge carele cu boi de la Posada prin stramtoarea Oratiilor, pana in curtea bisericii. Drumul in totalitatea sa, din Timis la Predeal si pana in Comarnic, a fost facut de austrieci, pentru a trece cu armatele si a-i ataca pe turci in Tara Romaneasca, oprindu-le inaintarea spre Ardeal (1736).

Drumul Prahovei, fiind cea mai scurta cale intre Bucuresti si Brasov, desi greu si periculos, era zilnic strabatut de carele negustoresti. Acum apar si primele hanuri: Slonul de Piatra la Busteni si Gura Rasnoavei la Predeal (prima jumatate a sec. 18). Pe la 1890, mai apar carciumile sau hanurile manastiresti de la Sinaia: Hanul de la Gura Padurii, Hanul din Valea Iancului si ceva mai tarziu Hanul la Setu (Izvorul Rece de astazi).

Catunul Izvor apare in 1783 cand Domnul Mihai Sutu inzestreaza Manastirea cu inca 42 de scutelnici, pe care-i aseaza cu familiile lor, pe valea raului Izvorul Dorului.

Comuna Podu Neagului ia fiinta in 1852 prin unirea catunului de la Schitul Lespezi (Comarnic) cu catunele Posada, Izvor, Busteni, Intre Prahove (Azuga) si Predeal. Comuna era administrata din Busteni, de un Parcalab cu 3 deputati, care adunau birurile.

Eforia Spitalelor Civile a fost fondata la Bucuresti de familiile boierilor Cantacuzino si Ghica (1864) cu scopul de a infiinta spitale cu asistenta medicala gratuita. Acestia cedeaza Eforiei ca fond social, o parte din mosiile lor printre care si mosia Furnica cu Manastirea Sinaia. De atunci Eforia si primul sau efor printul Dimitrie Ghica, vor fi si primii fondatori ai orasului. Le-a urmat Principele Carol I viitorul rege.

Sinaia va fi noul nume al comunei (1 dec. 1874) cand si Primaria din Busteni se va muta aici, teritoriul ei fiind de la Izvor la Predeal. Sinaia propriu-zisa luand o mare Dezvoltare fata de celelalte componente ale sale, in 1884 are loc scindarea comunei: comuna urbana Sinaia pe actualul teritoriu si comuna rurala Predeal cuprinzand Poiana Tapului, Busteni, Azuga si Predealul.

In anul 1901, fiind resedinta de vara a Casei Regale, Sinaia a fost conceputa de Eforie ca o statiune de lux pentru vacante, punand la dispozitia vilegiaturistilor 10 hoteluri, 55 vile mari, 50 vile mijlocii si 60 case taranesti, doua cazinouri, bai de hidroterapie, o gradina zoologica, trasuri pentru plimbari, 3 centre cu cai de calarie, manej si scoala de calarie, restaurante, berarii, cofetarii si magazine (majoritatea sezoniere), un parc de promenada si era supranumita "Perla Carpatilor".

Dezvoltarea orasului Sinaia ca statiune turistica a luat amploare incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX - lea, odata cu construirea soselei Sinaia - Brasov (1847), a caii ferate Bucuresti - Sinaia (1879), si, mai ales, a castelului Peles, care a transformat Sinaia intr-un Centru al vietii politice si o zona rezidentiala privilegiata.

In oras a fost construit un numar mare de resedinte private, amplasate in zone pitoresti si beneficiind de o arhitectura (exterioara si interioara) deosebita. Dotarile de patrimoniu muzeistic si arhitectural al orasului Sinaia se situeaza la un nivel de exceptie. Manastirea Sinaia, ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino, dateaza din anul 1695. Odata cu ridicarea manastirii, asezarea a inceput sa se formeze, preluand numele de Sinaia.

Intre anii 1875 - 1883, este construit Castelul Peles, devenit la vremea respectiva, resedinta de vara a familiei lui Carol I, primul rege al Romaniei.


Documentar, Sinaia apare legata de infiintarea manastirii in anul 1695, in jurul careia s-au injghebat primele asezari. Ridicarea rapida a acestei asezari este legata de dezvoltarea in zona subcarpatica a industriei extractive si de prelucrare a petrolului - de deschiderea soselei la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de constructia caii ferate si de cea a Castelului Peles. Toate acestea au contribuit la transformarea patriarhei asezari in statiune de odihna, iar din 1880 este declarat oras, fiind astfel una din cele mai vechi asezari urbane de munte din tara.

Statiunea Sinaia detine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localitatii si de activitatea unor personalitati culturale care au trait si creat aici. 

 

Istorie

Sinaia una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania se prezinta vizitatorului  , cu un bogat trecut cultural si social. Fosta resedinta  a regilor, si purtand un nume sfant, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oara Manastiri omonime de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia inbina neintrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale.

Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul vaii Prahova . Poalele impadurite ale muntilor Furnica, Zgarbura, Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde.La o distanta de 123 km de Bucuresti,106 km de Aeroportul International Henri Coanda(Bucuresti)si  37 Km de Brasov, Sinaia este situata de-a lungul DN1, beneficiind si de cai ferate de acces.

 

Centrul de Informare si Promovare Turistica asigura legatura indispensabila a statiunii cu turistii, realizand informarea cat mai obiectiva si completa a acestora, precum si activitatea de promovare a destinatiei turistice respective prin toate mediile disponibile. Centrul functioneaza intr-o cladire independenta situata in curtea Primariei orasului Sinaia. In aceeasi cladire isi au sediul si reprezentantul zonal al Autoritatii Nationale pentru Turism, precum si Serviciul Public Judetean de Salvamont.

Principalele activitati ale centrului sunt:
- informarea turistilor sositi în statiune asupra facilitatilor bazei materiale a statiunii, a posibilitatilor de petrecere a timpului liber, asupra excursiilor ce pot fi realizate în si din zona, si asupra oricaror informatii cu caracter turistic - si nu numai - dorite de acestia;

- informarea turistilor care nu se afla în statiune dar doresc sa o viziteze, informare realizata prin toate mijloacele de comunicare: scrisori, telefon, fax, Internet, E-mail etc.;

- rezervari de camere în statiune la cererea persoanelor fizice si a agentilor economici;
- realizarea si distribuirea de materiale promotionale si informative pe diverse suporturi (tiparituri, CD, DVD etc.);

- tiparirea de monografii, materiale de specialitate, carti, reviste cu caracter informativ-turistic, ziare etc.;

- transmiterea de informatii cu profil turistic touroperatorilor si agentiilor de Turism;

- participarea la targuri si expozitii cu profil turistic în tara si în strainatate;

- colaborarea cu toate unitatile de Turism din statiune, cu centre similare din tara si din strainatate în vederea organizarii schimburilor de informatii cu caracter turistic;

- asigurarea animatiei turistice necesare, prin intermediul specialistilor (scoli de schi, parapanta, alpinism, drumetii etc);

- asigurarea consultantei de specialitate pentru detinatorii de baza materiala din zona;
- realizarea de campanii promotionale, conferinte de presa ocazionate de lansarea noilor produse turistice, activitati de relatii publice;

- organizarea si gestionarea de evenimente cu scop promotional (festivaluri, seri turistice etc.) pentru zona Sinaia;

- promovarea statiunii prin mediul Internet;

- organizarea - în colaborare cu diverse unitati de învatamant turistic - de cursuri de training si pregatire profesionala pentru angajatii si managerii din turismul sinaian;

- orice alte activitati cu caracter promotional si informativ.

 

Obiective turistice

Traditia culturala a orasului Sinaia s-a conturat odata cu construirea Ctitoriei Cantacuzine, Manastirea Sinaia, acesta fiind momentul initierii unei serii de activitati culturale prin infiintarea unor institutii de profil: "Casa de Citit", "Cercul Cultural Mihai Cantacuzino", sectia din cadrul "Ligii Culturale".

De asemenea, datorita renumelui sau de "perla carpatilor", Sinaia a atras numeroase personalitati ale vietii culturale, care au vizitat localitatea ca turisti sau au locuit aici si au creat, inspirati de frumusetea locului: V. Alecsandri, N. Grigorescu, I.L. Caragiale, N. Iorga, G. Enescu, Yehudi Menuhin, s.a. Activitatea artistica a marilor personalitati care au ales Sinaia pentru odihna dar si pentru creatie, a condus mai tarziu la organizarea unor manifestari devenite traditionale, dintre care mentionam:

- din anul 1959 - Sinaia se desfasoara cursurile de vara ale Universitatii Bucuresti, cu participare internationala;

- anual are loc Festivalul International de Chitara Clasica care se desfasoara atat la Cazinoul Sinaia cat si sala de concerte a Castelului Peles.

Cazinoul, gazda a numeroase conferinte, simpozioane, congrese si reuniuni nationale si internationale, este, in acelasi timp, locul preferat pentru organizarea unor expozitii deosebite de arta plastica si fotografie, lansari de carte, concerte si spectacole. Intr-un cadru intim oferit de sala de concerte a castelului Peles, se organizeaza manifestari specific culturale, seri muzicale, concerte.


Muzee

Complexul Peles - ansamblul arhitectural (Castelul Peles, Pelisorul, Casa de vanatoare Foisor , Corpul de garda si Economatul) construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles intr-un loc deosebit de pitoresc reprezinta unul din obiectivele cele mai cautate de pe Valea Prahovei.

Castelul Peles - a fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Constructie monumentala, in exterior castelul este realizat in stilul Renasterii germane; in interior cele circa 160 de incaperi au stiluri variate (Renastere germana, italiana, engleza, baroc German, Rococo francez, hispano-maur).

Pelisor - este amplasat la cateva sute de metri de Castelul Peles, a fost construit intre 1899-1903, stilul Renasterii Germane. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind construit dupa planurile arhitectului Liman ce acolaborat permanent cu Regele Carol I. Pelisorul, dupa dorinta lui Carol, trebuia sa fie mai mult un chalet elvetian si nici de cum un Castel. Pentru ca asa cum spunea el, nu puteau fi doua castele regesti.

Cu toate acestea, Pelisorul cu arhitectura sa - Stilul renasterii germane, cu turlele sale acoperite cu tigla smaltuita cu culori vii, cu cele 70 de camere decorate artistic, este un veritabil Castel care va fi locuit permanent vara. Inca de la inceput el a constituit resedinta printilor mostenitori: Ferdinand si Maria sotia lui. Aici au crescut si copii lor: Carol viitor rege, Elisabeta (Regina Greciei), Marioara (Regina Yugoslaviei) si Printul Nicolae. Din 1993, vizitatorii au prilejul sa cunoasca fostele apartamente princiare si regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, atelierul de pictura al fostei regine Maria, precum si micuta Capela bizantina amenajata in interiorul cladirii.

Corpul de garda - a fost construit in acelasi timp cu castelul, dar a fost refacut intre anii 1908-1909 in stilul Renasterii germane.

Economat - a fost construit initial ca o casa modesta; a fost refacut ulterior - Stilul de Burg German; actualmente este hotel.

Foisor - (casa de vanatoare) a fost construit o data cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refacut la ordinul lui Carol al II-lea.


Manastirea Sinaia - dupa trei sute de ani de existenta, monumentul continua sa vegheze orasul care-i poarta numele si al carui simbol spiritual este; cuprinde mai multe obiective:

Biserica mica - a fost ctitorita de marele spatar Mihai Cantacuzino - 1695, acesta ii da numele Sinaia dupa cel al manastirii Sinai unde a fost in pelerinaj. Potrivit unei insemnari in limba slavona, pe un codice de la Manastirea Sfantul Sava, din Palestina, "in anul 1682, luna aprilie, 26, se aflau aici doamna Ilinca, mama voievodului cu fiul sau Mihai spatarul si fiica sa Stanca". Dintre toate asezamintele religioase din acea regiune, Mihai Cantacuzino a ramas impresionat, mai ales, de Manastirea Sinai. Picturile Bisericii Mici au fost realizate de renumitul Parvu Mutu - Zugravu (1657-1735).

Biserica mare - a fost zidita sub staretii Ioasaf si Paisie intre 1843-1846 (domnia lui Bibescu Voda). Este primul lacas de cult din Romania iluminat electric.

Muzeul manastirii Sinaia - este primul muzeu religios din tara, construit in anul 1895 cu ocazia bicentenarului manastirii.

Clopotnita
- a fost construita in anul 1892; clopotul adus de la turnul Coltea din Bucuresti a fost turnat (1775) si returnat (1914) cantareste 1700 kg.

Mormantul lui Tache Ionescu
- cunoscut om politic, nascut la Ploiesti, acesta si-a dedicat intreaga sa activitate reintregirii neamului.


Case Memoriale
Casele memoriale dovedesc prezenta unor oameni de seama la Sinaia:

- Casa George Enescu - vila Luminis din cartierul Cumpatu;
- Casa Nicolae Iorga - str. Ghe. Doja nr.1;
- Casa Anastasie Simu - mare iubitor si colectionar de arta romaneasca - str. M. Kogalniceanu nr.68.

Sinaia a fost vizitata de oameni de seama care au creat si au lucrat pe aceste meleaguri cum ar fi: Cezar Boliac, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Tattarascu, Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, I.L.Caragiale, Alexandru Vlahuta, Take Ionescu, Bucura Dumbrava, fratii Alexandru si Nestor Urechea, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, Ion Minulescu s.a.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Sinaia prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!