Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Busteni

Orasului Busteni, “Poarta Bucegilor” nu are o atestare documentara legata de un anumit hrisov emis de cine stie ce cancelarie voievodala. El nu descinde dintr-un neguros epos istoric, istoria lui nu se pierde in negura vremurilor.

Astfel, pentru doritorii de excursii in munti si pentru a face cat mai documentata o vacanta in Muntii Bucegi, va prezentam cateva date istorice referitoare la orasul Busteni.


In 1873,  Locul cuprins intre confluienta Vaii Cerbului si Vaii Albe se numea “La Busteni”;


In 1887, Ion Kalinderu, administratorul Domeniilor Coroanei, din insarcinarea domnitorului Carol I, construieste Scoala Primara Busteni (acuma fiind Casa de Cultura a orasului Busteni);


In 1887-1889 se construieste Biserica Domneasca Busteni (ctitorita de Regele Carol I si Regina Elisabeta), in stil bizantin tarziu, pe o suprafata de 150mp;

In 1890 se construieste Fabrica de Hartie Busteni de catre fratii Schill;


In 1906 se construieste primul funicular din Europa – cu o lungime de 30 km, care transporta Busteni (materie prima) pentru Fabrica de Hartie Busteni – era construit peste Valea Ialomitei si transporta de la Bolboci, Breteiu si Reteiu pana la Busteni la Fabrica de Hartie Busteni;


In 1903 – 1907 scriitorul Ion Slavici construieste Grand hotel Palace si Cazino (transformat in timpul celui de al doilea Razboi Mondial in Orfelinat – 9Mai Busteni - iar in 2002 inchis);


In 1911 Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino Nababul construieste Castelul "Zamora" (opera arhitectuli Grigore Cerchez construit in stil brancovenesc combinat cu cel al renasterii italiene – actualmente redobandit fiind proprietate privata);


In 1937 scriitorul Cezar Petrescu cumpara o vila in stil romanesc unde scrie majoritatea operelor pana la moartea sa, in 1961 (actualmente Muzeul – Casa memoriala Cezar Petrescu Busteni);
Intre 1926 - 1928 sub inaltul patronat al Reginei Maria, in Saua Caraimanului  la 2291m altitudine se construieste cel mai mare Monument din sud – estul Europei, Crucea Eroilor, lucrare masiva din profile de otel, betoane armate (are inaltime de 28m, plus 8m soclul, anvergura bratelor fiind de 14m) – Maretul Monument fiind inchinat eroilor prahoveni cazuti in Primul Razboi Mondial, un Monument care atrage multe excursii, fiind una din principalele atractii de vacanta situate pe platoul Bucegi;


In 1928 se construieste al doilea Monument al eroilor amplasat in spatele garii si in fata Bisericii Domnesti din Busteni (monumental fiind intitulat “Ultima granata a Caporalului Musat”);

In 1972 se da in folosinta Telecabina BusteniBabele, telecabina ce are o lungime de 4200 m, pe o diferenta de nivel de 1100m, iar punctual cel mai inalt este peste Valea Spumoasa de circa 190m; este construita pe firul Vaii Caraiman (vale ce desparte muntele Caraiman de muntele Jepii Mari). Datorita acestei telecabine, excursiile si vacantele in munti devin mai usoare;

Orasul Busteni si-a capatat de-a lungul anilor numele de "Capitala alpinismului romanesc" datorita numarului mare de trasee alpine ce se pot strabate in muntii Bugegi, care fac ca fiecare vacanta sau excursie facuta sa fie mai frumoasa.

“Cuceritorii Inutilului” (cum ii denumeste Lionnel Terri pe alpinisti, in cartea cu acelasi nume), se vor constitui intr-o grupare ce va fi recunoscuta de strainatate si inregistrata in 1930 sub denumirea de Clubul Alpin Roman (coordonat foarte mult timp de regretatul Sergiu Cunescu).
Asa a luat fiinta Cabana Caminul Alpin (acum, devenita aproape paragina) din Busteni, ca loc celebru de adunare, pentru o perioada de tranzit a alpinistilor ce urmau sa plece in trasee alpine (excursii in munti), de aici se luau alimente si cheile de la refugiul Costila, unde se puteau caza (dormi), ca a doua zi sa faca excaladari pe versantii muntilor.


Actiunea tuturor acestor societati s-a concretizat in construirea a sute de kilometri de poteci si marcaje, in ridicarea cabanelor si refugiilor montane, in construirea primei partii de schi din tara – Boncu (actuala partie Kalinderu).


Astfel,  dupa cel de-al doilea razboi Mondial, orasul Busteni se dezvolta puternic din punct de vedere turistic, fiind un oras unde toti doritorii de vacante in munti si toti indragostitii de excursii in munti veneau, ascensiunea oprindu-se in epoca comunista, iar acum noi, locuitorii, dorim sa facem iarasi orasul Busteni deschis pentru petrecerea de sejururi la munte, cu locuri de cazare, infloritor si cautat cum era in jurul anilor 1950 -1970.

Orasul Busteni este usor accesibil pentru toate localitatile din tara prin drumul European E60 (DN1) sau  prin calea ferata ce face legatura pe ruta Bucuresti - Brasov - Cluj - Oradea - Budapesta - Viena - Paris sau Berlin, se poate afirma ca este chiar in centrul tarii, usurand astfel sejururile la munte pentru turism montan, ski, fotografie si relaxare. Orasul Busteni are o pozitie foarte spectaculoasa, fiind asezat chiar la poalele muntilor Bucegi, unde se vede ca nicaieri in alta parte frumusetea  si goliciunea  stancilor, fiind locul de plecare pentru “cucerirea inutilului”. Busteni se afla la 1h30min distanta de Aeroportul Otopeni (drum parcurs cu masina), la 1h45min distanta de Bucuresti si la 30 min distanta de Brasov.

Ca si altitudine orasul Busteni are altitudinea:
- la gara este de 883.7 m;
- la partia de schi Kalinderu este de 980 m;
- in curtea Pensiunii “Dani” altitudinea este de 900 m;

Privind  din orice punct (de la nord – vest spre sud) din Busteni, privirea cuprinde mai intii creasta Bucsoiului ce duce la Virful Omul, apoi urmeaza spre sud Valea Cerbului, muntele Costila cu bine cunoscutele Vai (Priponului si Malinului unde primavera se face schi extreme) si apoi Caraimanul, cu monumentul (Crucea Eroilor) impunator ce domina intreg orasul, cladit in cea mai mare parte la poalele lui, se continua cu Valea Caraimanului pe care este construita si telecabina Busteni-Babele, dupa aceea urmeaza mai inti Jepii Mari sau Claia Mare, Jepii Mici sau Claia Mica, apoi Piatra Arsa si se termina cu Furnica si Cota 1400, unde se vede si hotelul Cota 1400.
Privind din nord – est spre  est orasul este strajuit de muntele Sorica, muntele Zamora, muntele Cumpatu, ce sunt  caracterizati printr-o panta lina, impaduriti pana la jumatate si acoperiti cu pasuni spre deosebire de cealalta ramura nord – vestica.


Pentru a face orasul Busteni si mai spectaculos, Raul Prahova  se intalneste cu Parul Valea Cerbului si cu Paraul Valea Alba, ozonand si rarefiind aerul.

Si pentru ca poate orasul Busteni nu avea totul, Natura darnica i-a mai dat si o flora si o fauna bogata, astfel: in  Muntii Bucegi (Rezervatia Naturala Bucegi), pe o suprafata relativ mica se dezvolta o flora si o fauna deosebit de bogata, cu numeroase raritati floristice si specii de mare interes stiintific. 


Vegetatia din zona forestiera se repartizeaza in cadrul a doua subzone si anume:
- subzona fagului;
- subzona molidisurilor;


Speciile dominante fiind: fagul (Fagus silvatica), bradul (Abies alba), molidul (Picea abies) si laricele sau zada (Larix decidua).


Deasupra padurilor se intinde o fasie de tranzitie catre golul alpin cum ar fi Furnica, Jepi, Caraiman, Costila, Morarul si Bucsoiul, unde se  instaleaza adeseori tufarisuri de jneapan si anin de munte, smirdarul sau rododendronul (Rhododendron kotschyi) constituie una dintre cele mai remarcabile asociatii din Bucegi. Intre Claia Mare si Valea Jepilor, raristea de larice cuprinde si numeroase exemplare de zambru sau de pin (Pinus cembra), arbore rar in Bucegi si care reprezinta la noi un relict glaciar.


Fauna de mamifere este reprezentata de multe  specii care populeaza padurile ce inconjoara poalele masivului cat si in cele din etajul subalpin: in rezervatia Naturala Bucegi, fauna este si ea in totalitatea ei,  este la fel de importanta si constituie un argument in vederea declararii acestei rezervatii. Astfel, in declararea rezervatiei trebuie sa se ia in considerare faptul ca in Muntii Bucegi exista o mare varietate de specii care constitiue elemente de o reala valoare stiintifica. Si ce este cel mai important este ca aceste specii traiesc in mediul lor natural ne alterat de civilizatie… deocamdata.

 

Obiective turistice

Pentru turiştii care nu caută neapărat drumeţiile montane, staţiunea oferă o bogată paletă de obiective turistice atât în interiorul ei:

* Casa scriitorului Cezar Petrescu - construită în 1918 (arhitectură tradiţională).
* Castelul Cantacuzino - construit in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino;
* Biserica Domnească Buşteni - construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu) şi vechimea sa.
* Casa Româno-Franceză.
* Monumentul Ultima Grenadă - a fost ridicat în anul 1928 şi dedicat eroului "Caporal Vasile Muşat".

cât şi în exterior:

* Monumente naturale: Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, Grupul Bătrânilor etc.
* Rezervaţii naturale: Parcul Naţional Bucegi, Poiana Crucii, Babele etc.

Multe alte obiective turistice care merită vizitate se află în Sinaia (Castelul Peleş), Mănăstirea Sinaia etc), Bran (Castelul Bran), Râşnov, Braşov etc.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Busteni prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!