Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Europa

Europa este, convenţional, unul dintre cele şapte continente. Cuprinzând Peninsula Eurasiei, Europa este separată de Asia de Munţilor Ural, râul Ural, şi Marea Caspică la est, şi de Munţii Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest - la Oceanul Atlantic, în sud - la Marea Mediterană, iar în sud—est la Marea Neagră şi la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. Totuşi, graniţele Europei — un concept ce datează încă din antichitate — sunt oarecum arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferenţele de ordin cultural şi politic sau cele de ordin fizico–geografic.

Europa este al doilea cel mai mic continent după suprafaţă, acoperind 10.180.000 de kilometri pătraţi sau 2% din Suprafaţa Pământului şi 6,8% din Suprafaţa terestră. Din cele aproximativ 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare atât referitor la suprafaţă cât şi la populaţie, în timp ce Vaticanul este cel mai mic. Europa este al treilea cel mai populat continent dupa Asia şi Africa, cu o populaţie de 731 de milioane de locuitori reprezentând 11% din populaţia lumii; totuşi, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, ponderea Europei va scădea la 7% până în 2050.

Europa de Vest este locul de naştere al culturii vestice. Naţiunile europene au jucat un rol predominant în politica Mondială din secolul XVI încoace, în special după începutul colonialismului. Între secolele XVII şi XX, ţările europene au controlat Americile, cea mai pare parte din Africa, Australia, şi porţiuni întinse din Asia. Schimbările demografice şi cele două războaie mondiale au condus la declinul dominaţiei europene în politica Mondială, la mijlocul secolului XX, pe măsură ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică îşi sporeau influenţa. În timpul Războiului Rece, Europa a fost divizată de–a lungul Cortinei de Fier între NATO, în partea de vest, şi pactul de la Varşovia, în est. Integrarea europeană a condus la fondarea Consililui Europei şi Uniunii Europene în Europa de Vest, amândouă extinzându–şi graniţele spre est dupa căderea Uniunii Sovietice, în 1991.

Istorie

Europa are o lungă Istorie a unor mari reuşite culturale şi economice, începând din Epoca Bronzului. Originile culturii vestice sunt, în mod general, atribuite grecilor antici şi Imperiului Roman, care a supus întreg continentul pentru mai multe secole. După declinul Imperiului Roman, Europa a intrat într-o perioadă de stagnare, cunoscută sub numele de Evul Mediu, care s-a terminat prin fenomenul numit Renaştere şi prin Noii Monarhi, ce aveau să marcheze noi descoperiri, explorări şi creşterea cunoştinţelor ştiinţifice. Din secolul XV, naţiunile europene, în special Spania, Portugalia, Franţa şi Marea Britanie, au construit mari imperii coloniale, cu dependenţe în Africa, America şi Asia. Revoluţia Industrială a început în secolul XVIII, ducând la o prosperitate sporită şi, implicit, la o creştere de populaţie. După Al Doilea Război Mondial şi până la sfârşitul Războiului rece, Europa a fost împărţită în două mari blocuri politice şi economice: naţiunile comuniste din Europa de Est şi ţările capitaliste din Europa de Vest. În jurul anului 1991, blocul estic s-a dezintegrat.

Geografie şi întindere

Europa se află în mijlocul zonei temperate de nord, cea mai mare parte a continetului fiind cuprinsă între 35º şi 60º latitudine nordică şi între 9º şi 65º longitudine vestică.

Din punct de vedere al geografiei fizice, Europa reprezintă o peninsulă, partea nord-vestică a Eurasiei sau a Afro-Eurasiei: Asia ocupă partea estică a acestei mase continentale şi toate împart un platou continental comun. Graniţa de est a Europei este, în mod obişnuit, definită de Munţii Ural în Rusia. Primul Geograf al secolului I d.Hr., Strabon, credea că, de fapt, Râul Tanaïs reprezintă această graniţă, aşa cum şi primele surse iudaice precizau. Frontiera de sud-est cu Asia nu este definită cu precizie. Cel mai adesea, Ural sau, alternativ, Râul Emba sunt luate ca posibile delimitări. Graniţa continuă către Marea Caspică, Munţii Caucaz sau, alternativ, Râul Kura din Caucaz, şi ajunge la Marea Neagră; apoi Strâmtoarea Bosfor, Marea Marmara, Strâmtoarea Dardanele şi Marea Egee completează Graniţa cu Asia. Marea Mediterană din sud separă Europa de Africa, în timp ce vecinul din vest este Oceanul Atlantic; Islanda, deşi mai aproape de Groenlanda (America de Nord) decât de Europa, face, totuşi, parte din cadrul acestui continent.

Datorită diferenţelor culturale şi socio-politice, există multe variante de delimitări ale Europei; în unele surse, unele teritorii nu sunt incluse în Europa, în timp ce alte surse le includ. De exemplu, geografii din Rusia şi alte state post-sovietice includ, în general, Munţii Ural în Europa, dar Caucazul îl atribuie Asiei. În mod similar, numeroşi geografi consideră că frontierele sudice ale Azerbaidjanului şi Armeniei cu Iran şi cele din sud şi est ale Turciei cu Siria, Irak şi Iran reprezintă, de fapt, limita dintre Asia şi Europa, acest lucru având un fundament politic şi cultural. Tot în acelaşi mod, în ciuda faptului că insulele Cipru şi Malta sunt mai apropiate de Asia şi Africa adesea sunt redate ca aparţinând de teritoriul continentului european.

Geografie fizică

Relieful Europei este foarte variat pe zone relativ mici. În regiunile sudice predomină caracterul muntos, în timp ce mergând spre nord, terenul coboară dinspre Alpi, Pirinei şi Carpaţi, prin teritoriile deluroase, şi continuă către câmpiile joase din nord şi est. Aceste şesuri prelungite sunt cunoscute sub numele de Marea Câmpie Europeană, iar în mijlociul lor se întinde Câmpia Nord-Europeană. Un arc format din zone mai înalte de asemenea se desfăşoară de-a lungul ţărmului nord-vestic, care începe în vestul insulelor britanice şi Irlandei şi continuă până la ţărmul articulat şi plin de fiorduri al Norvegiei.

Această descriere este simplificată. Zone cum ar fi de pildă Peninsula Iberică şi Peninsula Italică au propriile caracteristici, aşa cum şi însăşi Europa centrală dispune de multe platouri, văi şi bazine care complică şi mai mult tendinţa generală.

Suprafaţa Europei este de aproximativ 10,5 milioane de km2, fiind al şaselea continent ca întindere. Cea mai mare răspândire o au câmpiile cu înălţimi între 0 şi 200 de metri, care reprezintă circa 57%, urmate de dealuri şi podişuri - cu 37% - şi munţi - cu 6% din Suprafaţa totală. Altitudinea medie este de 320 de metri, aceasta fiind cea mai mică, relieful încadrându-se între 28 de metri în Marea Caspică şi 4807 metri în Munţii Alpi, vârful Mont Blanc.

Cel mai mare stat de pe continent este Federaţia Rusă, chiar dacă se ia în considerare doar partea sa europeană, Rusia fiind mai mare decât orice alt stat european. Douăzeci şi şapte din ţările Europei compun Uniunea Europeană şi sunt puternic integrate din punct de vedere politic şi economic.

Ţări

Cel mai mare stat de pe continent este Federaţia Rusă, chiar dacă se ia în considerare doar partea sa europeană, Rusia fiind mai mare decât orice alt stat european. Douăzeci şi şapte din ţările Europei compun Uniunea Europeană şi sunt puternic integrate din punct de vedere politic şi economic.

Tabelul de mai jos afişează o listă a ţărilor europene grupată după regiunile folosite de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

 

 Numele regiunii Suprafaţă
Europa de Est:
Belarus 207.600
Bulgaria 110.910
Republica Moldova 33.843
Polonia 312.685
Republica Ceha 8.866
Romania 238.391
Rusia 3.960.000
Slovacia 48.845
Ucraina 603.700
Ungaria 93.030
Europa de Nord:
Finlanda 336.593
Danemarca 43.094
Estonia 45.226
Guernsey (Regatul Unit) 78
Insula Man (Regatul Unit) 572
Insulele Feroe (Danemarca) 1.399
Insulele Svalbard şi Jan Mayen (Norvegia) 62.049
Islanda 103.000
Jersey (Regatul Unit) 116
Letonia 64.589
Lituania 65.200
Norvegia 324.220
Regatul Unit 244.820
Republica Irlanda 70.280
Suedia 449.964
Europa de sud
Albania 28.748
Andorra 468
Bosnia si Hertegovina 51.129
Croatia 56.542
Gibraltar (Regatul Unit) 5.9
Grecia 131.940
Italia 25.333
Macedonia 316
Muntenegru 13.812
Portugalia 91.568
San Mariono 61
Serbia 88.361
Slovenia 20.273
Spania 504.851
Vatican 0.44
Europa de Vest
Austria 83.853
Belgia 30.510
Elvetia 42.290
Franta 547.090
Germania 357.021
Liechtenstein 160
Luxemburg 2.586
Monaco 1.95
Tarile de jos (Olanda) 41.526
Europa Transcontinentala si Asia
Armenia 29.800
Azerbaijan 86.600
Georgia 69.700
Kazahstan 2.724.900
Turcia 783.562
Europa sociopolitica
Israel 67.91
Cipru 9.251NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Europa prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!