Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Castru

Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construită pe vârful unui deal. Romanii au folosit mai târziu numele pentru taberele lor militare, care aveau însă o formă rectangulară, nu circulară, ca cele celtice.

 

În Imperiul Roman, castra (forma de plural pentru castrum, castri, o fortificaţie) au fost taberele militare tipice ale romanilor. Aceste tabere erau construite întotdeauna după nişte tipare stricte, având două două alei principale: "Cardus Maximus", care străbătea tabăra de la nord la sud, şi "Decumanus Maximus", orientată de la est la vest, ele împărţind perimetrul în patru sferturi. Cele două alei principale se terminau în dreptul a patru porţi. Forumul era localizat la intersecţia celor două alei principale, Cardus Maximus şi Decumanus Maximus.

 

Restul aleilor secundare şi construcţiile erau paralele cu aleile principale, modelul patrulaterelor fiind folosit şi în construcţia oraşelor romane.

 

Multe oraşe din Europa, care la origine au fost tabere militare romane, mai au vizibile urmele modelelor originale, (de exeplu: Castres în Franţa, Barcelona în Spania). Modelul a fost folosit de asemenea de spanioli în timpul colonizării Americii, care urmau regulile stricte ale monarhiei spaniole în domeniul fondării de noi oraşe în Lumea Nouă.

 

Multe oraşe din Anglia mai păstrează în numele lor rădăcina castra sau derivate ale acesteia: Lancaster, Chester şi Manchester, de exemplu.

 

Arhitectura romană, preponderent din piatră, a adus Daciei cucerite castre militare ce străjuiau limes-ul extins al imperiului. În nucleul lui transilvan existau aşezări orăşeneşti cu o planimetrie structurată octogonal, cu forum-ul la intersecţia celor două străzi odonatoare, cu porţi cu turnuri la intrarea în oraş: Alba-Iulia (Apulum), Turda (Potaissa), Cluj-Napoca (Napoca), Drobeta-Turnu Severin (Drobeta, în vecinătatea căreia se afla celebrul pod peste Dunăre, cu pilonii conservaţi, operă a arhitectului sirian Apolodor din Damasc, comandată de împăratul Traian).

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Castru prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!