Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Cacica, Suceava

Cacica () este o comună în judetul Suceava, Bucovina, România. Conform datelor din 2007 avea populaţie de 4.418 de locuitori. Numele satului îşi are originea din limba poloneză, cuvântul „” însemnând „raţă”.

 

 

Istorie

 

 

Pe la anul 1780 s-a descoperit zăcământul de sare, iar în anul 1791 s-a deschis Salina (sub conducerea austriacului Paul Hoffman), cu care ocazie au fost aduşi mineri şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, cei mai mulţi fiind de religie romano-catolică. Întrucât la Cacica nu exista un lăcaş de cult romano-catolic, a fost săpată in masivul de sare o mare capelă cu hramul Sfânta Varvara (protectoarea minerilor).

 

Localităţile sucevene în care polonezii sunt numeroşi sunt Moara, Cacica, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa şi Ruda din comuna Vicşani. Acestea sunt aşezate în zone izolate, muntoase sau deluroase, în care predomină pădurile de fag. Acest fapt le-a oferit polonezilor condiţii de viaţă asemănătoare celor din regiunea Čadca sau din Bochnia şi Wieliczka, de unde strămoşii lor au venit pe teritoriul judeţului Suceava cu aproximativ 200 de ani în urmă.

 

În 1810 în Cacica erau 305 locuitori, iar polonezii erau cei mai numeroşi. În 1896 în Localitate erau aproximativ 2000 de locuitori, din care peste 1000 de altă naţionalitate decât cea română. Localitatea Soloneţu Nou a fost întemeiată în 1834 de 30 de familii de munteni polonezi (gorali) veniţi din Adâncata. În 1842 erau atestate 200 de familii de polonezi. În 1910 în Localitate erau 813 locuitori. Evoluţia nr. de locuitori în comună se prezintă astfel: în 1930 erau 1711 polonezi, în 1956 erau 1057 polonezi, în anul 1966 erau 1047 polonezi, în anul 1977 erau 1046 polonezi, iar în 1992 erau 1001 polonezi. Aceştia din urmă repartizaţi astfel: 612 în satul Soloneţu Nou (care este cea mai mare comunitate compactă de polonezi din ţară), 298 în satul Cacica, 43 în cătunul Runcu, 30 în cătunul Maidan şi 18 în satul Pârteştii de Sus.

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Cacica, Suceava prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!