Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Muntii Godeanu

Reprezintă o unitate montană aparţinând părţii vestice a Carpaţilor Meridionali. Alături de Munţii Retezat, se constituie ca nodul orografic şi hidrografic al acestei grupe montane. Altitudinea maximă este atinsă în vârful Gugu cu 2.291 m.

 

Masivul Godeanu prezintă o asimetrie pronunţată. Cele mai mari înalţimi se situează de-alungul culmii principale, respectiv la nord de aceasta. Astfel, se pot menţiona piscurile de peste 2.000 de metri, Godeanu cu 2.229 m, Moraru cu 2.284 m, Gugu (cel mai înalt) cu 2.291 m, Scărişoara cu 2.245 m Galbena cu 2.191 m, Borăscu Mare cu 2.158 m. Versanţii dinspre văile râurilor Lăpuşnicul Mare şi Şes sunt abrupţi şi stâncoşi, fiind dificil de urcat.

 

Una din caracteristicile cele mai interesante al munţilor Godeanu este prezenţa unei platforme de eroziune glaciară la mare Altitudine, numită platforma de eroziune Borăscu.

 

 

Caracteristici

 

 

Intră în contact spre est cu Munţii Piule-Iorgovanu iar prin aceştia mai departe cu Munţii Retezat; spre vest şi nord-vest se leagă prin Culmea Prislop-Corhale cu Munţii Ţarcu, iar spre sud-vest creasta principală se continuă cu Munţii Cernei. Râurile ce străbat aceşti munţi aparţin a patru bazine hidrografice: Cerna către sud şi sud-vest, Râul Rece (şi de aici în Timiş) către nord-vest, Jiul de Vest către est, respectiv Lăpuşnicul Mare - Râul Mare către nord.

 

Particularitatea cea mai importantă a Munţilor Godeanu o reprezintă marea extensie a suprafeţelor de nivelare. În partea superioară cel mai bine reprezentat este complexul sculptural sau platforma de eroziune alpină Borăscu (denumită după localitatea omonimă din Gorj), ce afectează culmea principală în jurul altitudinilor de 2.000 - 2.200 m. Acesta platformă are cea mai bună reprezentare în Muntele Borăscu, unde întreaga structură alpină are o orizontalitate remarcabilă. Mai jos, în jurul altitudinilor de 1.400 - 1.600 m, nivelul Râului Şes afectează în special culmile secundare.

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...
NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Munţii Godeanu prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!