Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Muntii Banatului

 

Reprezintă subdiviziunea sudică a Carpaţilor Occidentali. Sunt delimitaţi de Defileul Dunării la sud, Culoarul Timiş-Cerna la est, Câmpia Lugojului la nord şi o succesiune de dealuri la vest.

 

Relieful

În zonă există un Relief muntos cu păduri de conifere.

 

Altitudinile medii sunt sub 1.000 m, iar altitudinile cele mai mari sunt în Semenic (1445 m) şi Munţii Almăjului (1228 m în Vf. Svinecea Mare). Munţii Banatului sunt formaţi în mod predominant din şisturi cristaline la care se adaugă calcare, fliş şi roci vulcanice.

 

Arealele calcaroase au un Relief carstic foarte reprezentativ: peşteri (Peştera Comarnic), chei (Cheile Minişului, Cheile Nerei, Cheile Caraşului), cursuri subterane, izvoare carstice, văi seci. Pe fliş se dezvoltă forme de Relief structural, iar pe şisturile cristaline s-au conservat formale de modelare ciclică (platformele de eroziune), mai reduse altitudinal decât în Carpaţii Meridionali. În partea de vest şi nord, Munţii Banatului sunt mărginiţi de o bordură deluroasă formată din strate sedimentare friabile (depuneri submarine şi litorale din timpul pliocenului) cvasiorizontale şi acumulări de pietrişuri şi nisipuri piemontane. Partea centrala o constituie Munţii Semenicului, mai înalţi, cu platforme largi pe culmi şi văi adânci pe margini. Zona de izvoare ale Bârzavei, Nerei şi Timişului a constituit o regiune cu vechi aşezări permanente situate la altitudine. Spre deosebire de Munţii Semenic, alcătuiţi din şisturi cristaline, Munţii Aninei, situaţi spre vest, în continuarea acestora, au o structură şi petrografie foarte complicate, în care calcarele ocupă suprafeţe importante şi dau forme reprezentative. La nord de zona Semenic-Anina se dezvoltă, pe Valea Nerei, Depresiunea Almăjului (Bozovici), o Depresiune intramontana ca poziţie; în sudul acesteia, Munţii Almăjului, mai înalţi, au la interferenţa cu Dunărea un Relief spectaculos, îndeosebi în zona Cazanelor. Fâşia calcaroasă este continuată din Munţii Aninei în Munţii Locvei, iar la intersecţia ei cu Valea Nerei s-au dezvoltat Cheile Nerei. Munţii Banatului continuă spre nord-vest, dincolo de Depresiunea Caraş-Ezeriş cu Munţii Dognecei, mai joşi (615 m) şi „înecaţi” în sedimente.

 

Clima

Temperata cu influente mediteraniene

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Munţii Banatului prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!