Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Turnu Magurele

Turnu Măgurele este un Municipiu situat în sudul României, în judeţul Teleorman, aproape de confluenţa râului Olt cu Dunărea.

 

Geografie

 

DELIMITĂRI: nord, nord-vest - comuna Liţa ; est - comuna Ciuperceni ; sud - fluviul Dunarea, care constituie graniţa cu Bulgaria.

 

Suprafaţa: 10719,7 ha;

Suprafaţă intravilan: 1337,7 ha;

Suprafaţă extravilan: 9382 ha;

Nr gospodarii: 10458;

Nr locuinţe: 12556.

 

 

Relief

Municipiul Turnu Măgurele şi împrejurimile sunt dominate de întinsa Câmpie Româna, fiind reprezentat de doua formaţiuni bine individualizate: asa-zisele câmpii joase (luncile râurilor) şi spaţiile interfluviale. Din prima categorie fac parte: lunca Dunării, care este cea mai întinsa luncă şi cu altitudinea cea mai mica şi lunca Oltului, care este ceva mai extinsă în zona confluenţei râului cu Dunărea în rest reducându-se la o fisie îngustă,cu cu o vegetaţie constituită din Păduri de esenţă moale.

 

În categoria spaţiilor interfluviale intră terasele Dunării, cu aspectul unor “Câmpuri suspendate” la altitudinea de 60 până la 175 m. Zona municipiului Turnu Măgurele face parte din marea unitate structurală “platforma moesică, Terasa Dunării, cunoscută şi sub numele de, Terasa Turnu Măgurele”.

 

În subsol, se constată la Turnu Măgurele prea puţine resurse exploatabile . De o utilizare largă sunt nisipurile şi pietrisurile, care constituie materie primă pentru industria materialelor de construcţii. În schimb, solul este în buna parte de luncă, bogat in aluviuni, ceea ce constituie premise extrem de favorabile pentru dezvoltarea agriculturii.

 

 

Clima

Clima în zona municipiului Turnu Magurele este temperat-continentala, specifica pentru Câmpia Româna si se caracterizeaza printr-un potential caloric ridicat, amplitudini mari ale temperaturii aerului, cantitati reduse de precipitatii si adeseori in regim torential vara, precum si frecvente perioade de seceta. Radiatia solara, sub raport cantitativ una dintre cele mai mari din tara, inregistreaza o medie de 127,5 kcal/cmp. Durata de stralucire a soarelui este cuprinsa ântre 2.200-2.300 ore/an (cca 250 zile).

 

Temperatura medie anuala la Turnu Magurele înregistreaza ceva mai mult de 110 C (pâna la 120 C). Nebulozitatea corespunde mediei anuale a partii sudice a judetului Teleorman. In medie, la Turnu Magurele se înregistreaza 94 zile senine 82 sunt cu cer acoperit, iar restul cu cer schimbator.

 

In lunca Dunarii ceata este un fenomen meteorologic, destul de frecvent , mai ales in lunile noiembrie-ianuarie si în lunile de la începutul primaverii.

 

Vânturile sunt determinate de Relief , directiile predominante din care bat fiind estul si vestul.

 

 

Flora şi fauna

 

Flora din zona este caracteristică zonei stepice şi de silvostepă.

 

Pădurile sunt puţine, iar arborii predominanţi sunt cei de esenţă moale, cum ar fi sălciile din luncă sau plopii albi.

Printre plantele sălbatice ale zonei se numără păpădia, pirul, pelinul, măzărichea, coada şoricelului, muşeţelul, toporaşii, vioreaua, volbura, urzica, pătlagina, etc. Mai pot fi întâlniţi frasinii, exemplare de stejar, salcâm, soc, castan sălbatic, răchită, etc.

 

Există şi vegetaţie cultivată cum ar fi: plantaţiile de viţă de vie şi grădinile de zarzavat.

Fauna din această zonă este adaptată condiţiilor de vegetaţie existentă. Abundă mamiferele rozătoare: popândăul, hârciogul, iepurele, ariciul, cârtiţa. Mai apar şi alte animale sălbatice cum ar fi: porcul mistreţ, vulpea şi, în ultimii ani, căprioara.

Din grupa păsărilor se află stăncuţa, cucuveaua, prepeliţa, ciocănitoarea pestriţă, rândunica, vrabia, cioara, ciocârlia, etc.

Reptilele sunt reprezentate de: şopârla cenuşie, guşterul şi şarpele de casă.

În apele Dunării, Oltului şi a celorlalte pâraie trăiesc peşti diferiţi: crapul, bibanul, ştiuca, linul, şalăul, somnul, scrumbia, etc.

 

Fauna este completată de o mare varietate de insecte.

Zona de la digul de protecţie la fluviul Dunărea pe o adâncime interioară până la vatra localităţilor este folosit pentru cultivarea de cereale şi pentru grădini de legume şi zarzavaturi. Există Păduri particulare intercalate între Păduri ale statului.

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1
...
...

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Turnu Măgurele, Teleorman prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!