Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Oltenita

Olteniţa este un municipiu din judeţul Călăraşi, Muntenia, România. Are o populaţie de 27.213 locuitori (2002). Se află pe malul stâng al Dunării, la vărsarea râului Argeş în fluviu. Este aşezat în Lunca Dunării, în dreptul km 430, în aval de confluenţa Dunării cu râul Argeş.

 

 

Istorie

 

 

Aşezare are un trecut străvechi, în nordul său fiind identificat urme ale culturii Gumelniţa. Se presupune că este cetatea din timpul romanilor numită Daphne, care în timpul împăratului bizantin Constantin cel Mare a devenit Constantiola sau Constantiana Daphne.

 

 

Varianta etimologică

 

Ovidiu Densusianu etiologic deduce cuvântul Olteniţa din bulgărescul OTDEVLNITA - piatră de hotar. Otdevlnita a evoluat lent spre Olteniţa, păstrându-se mult timp şi această pronunţia de Otdevlnita.

 

 

 

Varianta legendei locale

 

Tradiţia din Olteniţa păstrează provenienţa numelui de la Oltean Niţă (un înstărit hangiu din Localitate ) pe fosta str. Cuza Vodă unde trageau cărătorii maglelor de sare şi chirigii de cereale la hanul său cu mâncăruri şi vinuri bune. Oltean Niţă s-a născut în 1814 şi moare la 1884.

 

 

 

Varianta istorică a localităţii

 

Aşezarea Daphnes e amintită de către Procopius, Daphne însemnând laur (nimfa iubită de Apollon). Localitatea a mai fost numită „Constantiola” de Grigore Tocilescu şi „Constantiniana” de Vasile Pârvan. Toate informaţiile vechi aşează cetatea Daphnes la confluenţa Dunării cu râul Argeş.

 

Prima atestare geografică a zonei Olteniţa este de pe timpul împăratul roman Valens 367 d.Hr., care ca să se războiască cu regele goţilor Atanarieh, trece Dunărea prin cetatea Daphnes (Olteniţa), datorită lăţimii mici a Dunării (750 m), dar neîntâlnindu-l se întoarce. Atunci a fost consemnat locul, nu denumirea de Olteniţa.

 

Pământurile din zona Olteniţei la anul 7250 de la Adam sau 1742 d.Hr. au fost proprietatea postelnicului Constantin Alexeanu. După o vânzare succesivă la opt proprietari, în anul 1830 Olteniţa devine proprietatea stolnicului Radu Cernescu. De la acesta, "Olteniţa toată şi împrejurimile ei" sunt cumparate de câtre prinţul Alexandru Dimitrie Ghica.

 

În 1852 o delegaţie din Ulmeni, Chiselet, Chirnogi, Radovanuşi Căscioarele, se adresează prinţului Al. Ghica rugându-l să le aprobe înfiinţarea unui oraş slobod de dări, vânzându-le o parte din moşia sa. Olteniţa se înfiintează la 23 Aprilie 1853 având 750 locuitori.

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Olteniţa, Călăraşi prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!