Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Tismana

Tismana este un oraş din judeţul Gorj, Oltenia, România, fiind declarat oraş abia la data de 5 aprilie 2004, conform Monitorului Oficial Nr. 310 din 7.04.2004.

 

Localitatea este cunoscută deoarece, la nord, pe Valea râului Tismana se află Mănăstirea Tismana, la Tismana se execută covoarele Tismana şi Oltenia simboluri ale artei tradiţionale meşteşugăreşti, iar vânatul există din abundenţă pentru că teritoriul oraşului cuprinde o parte din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi se învecinează la nord cu Parcul Naţional Retezat.

 

Principala activitate economică, de importanţă Naţională, o reprezintă producţia de energie electrică prin două din hidrocentralele Sistemului Hidroenergetic Cerna - Motru - Tismana. Acest complex hidroenergetic face parte din Planurile de amenajare a apelor din România.

 

 

Aşezare geografică

 

 

Tismana este situată în sud-vestul României, în partea de nord-vest a judeţului Gorj, localitatea de reşedinţă a oraşului fiind localitatea Tismana, Centrul civic având coordonatele: .

Paralela 45° exact, trece prin dreptul troiţei de la intrarea dinspre nord în satul Racoţi iar meridianul 23° trece prin capătul estic al satului Vâlcele, DJ 672, Tismana - Târgu-Jiu.

Se învecinează la est cu comuna Peştişani la vest cu comuna Padeş la sud-vest cu judeţul Mehedinţi, la sud cu comuna Godineşti iar la nord cu judeţul Hunedoara.

 

Localitatea de reşedinţă şi cele 10 sate aparţinătoare au o suprafaţă de şi avea în anul 1980, 9202 locuitori, în anul 1992, 8497 locuitori,în anul 1996, 9598 locuitori,în anul 2002, o populaţie de 7578 locuitori.

 

Oraşul Tismana are sate cu populaţie peste (Tismana, Pocruia, Sohodol), sate mijlocii cu populaţie între 501 şi 1000 locuitori (Gornoviţa, Costeni, Celei) şi sate mici cu populaţie sub 500 locuitori (Vânăta, Topeşti, Vâlcele, Isvarna şi Racoţi).

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Tismana prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!