Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Eparhia de Cluj-Gherla

Dioecesis Claudiopolitanus-Samusuivariensis Romenorum (Eparhia de Cluj-Gherla, a Românilor) este o eparhie greco-catolică sufragană, subordonată Arhiepiscopiei Majore de Făgăraş şi Alba-Iulia. În prezent Episcop de Cluj-Gherla este Florentin Crihălmeanu. Biserica episcopală este Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj. Vechea biserică episcopală din Gherla (neretrocedată) are din perioada interbelică statutul de con-catedrală (vezi mai jos, secţiunea Istorie). Pe 2 iunie 2005 patriarhul Teoctist a anunţat restituirea catedralei greco-catolice din Gherla.

 

Istorie

Episcopia greco-catolică de Gherla a fost înfiinţată de Papa Pius al IX-lea la 26 noiembrie 1853 prin bula "Ad Apostolicam Sedem" ca Episcopie sufragană (subordonată) Mitropoliei de Blaj. Această dieceză nou înfiinţată cuprindea 540 de parohii în nord-vestul Transilvaniei, împreună cu alte 94 de parohii dezmembrate în eparhia greco-catolică ruteană a Muncaciului, azi în Ucraina Transcarpatică, împreună 634 parohii cu 410.000 suflete.

 

În primul şematism diecezan publicat la Gherla în 1867 se arată la sfârşit că se află 525 parohii şi 272 filii, împreună 797 comunităţi bisericeşti.

 

Şematismul diecezei arată pe anul 1906 un număr de 491 parohii şi 365 filii, împreună 856 comunităţi bisericeşti, cu 514.148 de credincioşi.

 

Şematismul de pe anul 1930, publicat înainte de noua arondare a provinciei mitropolitane arată că dieceza Gherlei avea 46 districte protopopeşti cu 512 parohii şi 256 filii, împreună 768 comunităţi cu 572.238 de credincioşi.

În anul 1930, sub păstorirea episcopului Iuliu Hossu, sediul Episcopiei de Gherla a fost mutat la Cluj, ocazie cu care denumirea episcopiei a fost schimbată în "Episcopia de Cluj-Gherla". Biserică episcopală a devenit Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj, Catedrala din Gherla primind statutul de con-catedrală.

 

Monumente

 

În cuprinsul acestei episcopii se găseşte Mănăstirea Nicula, cel mai însemnat loc de pelerinaj din nordul Ardealului. Episcopia de Cluj-Gherla poartă în prezent un proces pentru restituirea mănăstirii.

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Eparhia de Cluj-Gherla prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!