Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Judetul Mehedinti

Mehedinţi este un judeţ din Oltenia şi Banat, România.

Două origini ale cuvântului Mehedinţi sunt posibile: una latină, ce ar deriva din anticul "Mediam", colonie romană de lângă localitatea "Mehadia" (Caraş-Severin) sau maghiară: "méhészkedés" - stupărit ("méhek" însemnând albină). Imaginea albinelor în heraldica ţinutului regiunii Mehedinţiului pare să confirme cea de-a doua origine etimologică.

Conform istoricului Bogdan Petriceicu Hasdeu, în a sa Istorie Critică a Românilor, numele de Mehedinţi vine de la Mehedinski, un termen slav desemnând teritoriul din jurul oraşului Mehadia, oraş aflat pe teritoriul judeţului vecin Caraş Severin, la graniţa cu Mehedinţiul.

 

 

Cultura

Impresionat de marea operă culturală în care erau angajaţi mehedinţenii şi dornic să contribuie la "înălţarea generaţiilor viitoare" Ion G. Bibicescu, om de aleasă cultură, fost guvernator al Băncii Naţionale a României, a dăruit Severinului Biblioteca pe care o alcătuise timp de o viaţă întreagă. Astfel Societatea Culturală Biblioteca Ion G. Bibicescu a luat fiinţă cu scopul mărturisit de a ridica conştiinţa Naţională nu numai a mehedinţenilor ci şi a "fraţilor" din ţinuturile de peste munţi.

Din Mehedinţi au pornit spre ţinuturile locuite de români peste 100000 volume, iar în comunele şi satele mehedinţene s-au înfiinţat 250 biblioteci a câte 400 volume fiecare.

O altă instituţie de cultură cu un rol deosebit în păstrarea şi valorificarea tradiţiilor istorice ale acestor locuri este Muzeul Regiunii Porţilor de Fier - instituţie înfiinţată în 1881 şi care la ora actuală are un bogat şi divers patrimoniu. Actualmente muzeul are ca funcţii permenente: cercetarea ştiinţifică, colectarea şi achiziţionarea, depozitarea şi conservarea, valorificarea cultural - educativă şi ştiinţifică a exponatelor muzeale.

O instituţie de cultură cu bogate valenţe culturale este şi Palatul Cultural "Theodor Costescu". În sălile sale funcţionează: o casă de cultură, o bibliotecă, un cinematograf şi numeroase cursuri de calificare pentru tineri în diferite domenii.

Folclorul mehedinţean, prin frumuseţea şi varietatea lui, vine parcă să completeze frumuseţea şi sălbăticia locurilor. El reprezintă o adevărată stare de spirit a oamenilor trăitori pe aceste meleaguri.

 

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...<<
1

NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Judeţul Mehedinţi prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!