Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Recas

Recasul este unul dintre cele mai tinere orase in zona de vest a Romaniei, situat la o distanta de 23 km de Timisoara pe drumul european E70.

Orasul este accesibil si pe calea aerului fiind aflat la 20 de km de aeroportul Timisoara ce are curse directe catre Bucuresti, Chisinau, Dusseldorf, Munchen, Stuttgart, Frankfurt, Viena, Budapesta, Roma, Verona, Venetia, Treviso, Milano, Bologna, Florenta, Bari si Ancona. De asemenea se afla pe magistrala principala ce leaga Timisoara de Bucuresti.

Orasul si satele apartinatoare au o populatie totala de 8.560 locuitori. Multiculturalitatea ramane trasatura cea mai pregnanta a orasului, aici locuind Romani, maghiari, sarbi, germani, croati,  romi si alte nationalitati. In ultimii ani Recasul a fost ales ca a doua resedinta si de un numar crescand de cetateni italieni cu afaceri in zona.

Suprafata este de 22,988 ha, situate intr-o zona de coline insorite, favorabile agriculturii. Teritoriul orasului este traversat la sud de raul Timis si de canalul Bega. Clima este temperat continentala cu o usoara influenta mediteraneana, iernile fiind in general blande, verile calduroase, toamnele lungi iar trecerile de la iarna la vara destul de bruste. Caracteristicile climatice si ale solului fac aceasta zona deosebit de favorabila viticulturii.
   
       
Scurta cronica a orasului

Izvoare istorice nescrise atesta existenta unei asezari pe teritoriul orasului Recas inca din timpul romanilor in secolele III-IV e.n. Primele stiri scrise apar despre Recas in epoca feudala De-a lungul timpului Recasul a fost pe rand domeniu feudal, cetate, targ de care apartineau 15 sate, a fost sub administratie turceasca, austriaca, maghiara si Romana.

Din anii 1784-1786 se mentioneaza venirea populatiei germane. La sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX Recasul cunoaste o perioada de dezvoltare fara precedent, polarizand viata sociala si economica din zona (resedinta de pretura, judecatorie, birou de carte funciara, perceptie). In 1894 a fost construita fabrica de caramida cu 100 de angajati iar in anul 1902 a aparut primul ziar german “Temesrekaser Zeitung” cu aparitie saptamanala.  In perioada interbelica in Recas dispunea de scoala primara, scoala confesionala catolica, cazinou, asociatia pompierilor, cerc agricol german, club sportiv. In perioada socialista Recasul a avut statutul de comuna cu 6 sate apartinatoare (Izvin, Bazos, Petrovaselo, Herneacova, Stanciova si Nadas). In urma unui referendum local si a indeplinirii conditiilor administrative necesare, localitatea Recas a dobandit in anul 2004 statutul de oras.

 

Economie
Aflat intr-o zona de deal, Recasul se mandreste cu cea mai renumita zona viticola din vestul Romaniei. Cramele Recas, companie privata avand ca si moto „Rafinamentul Gustului” cultiva o suprafata de 700 ha atat cu soiuri autohtone (Feteasca Regala, Cadarca, Mustoasa) cat si cu soiuri consacrate (Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Burgund, Traminer, Merlot, Cabernet Sauvignon). Firma dispune de un complex de vinifictie dotat cu utilaje de ultima generatie si cu un spatiu de depozitare de circa 7 milioane litri vin. Garantia calitatii este asigurata de specialisti de renume Romani si straini. Ca o recunoastere a valorii vinurilor produse de Cramele Recas, de-a lungul anilor acestea au obtinut peste 100 medalii de aur si argint la diverse concursuri nationale si internationale.

Alte ramuri economice (industrie si servicii) se afla  in plina dezvoltare, pozitia geografica si conditiile locale atragand investitii cu capital roman si strain. Principalele companii italiene active in zona sunt Eurocheese (produse lactate), Vigna (viticultura), Falcodoro, Enotria, Agripaola, Scarpparo, Romanagri (agricultura si cresterea animalelor), Tehnotab (industrie usoara)
Administratia locala este deosebit de interesata de dezvoltarea zonei si ofera investitorilor interesati diferite facilitati cum ar fi concesionarea de terenuri si sprijin pentru obtinerea operativa a documentelor administrative.


Viata social-culturala
Casa de Cultura Ion Cojar cuprinde utilitati precum sala de spectacole cu o capacitate de 400 locuri, spatiu expozitional, sala de conferinte si de lectura precum si biblioteca oraseneasca ce ofera cititorilor sai aproximativ 15.000 volume in limbile Romana, germana,  maghiara, sarba, franceza si engleza.

Muzeul de  Istorie, infiintat in septembrie 1987, sub forma unei expozitii permanente, a fost reorganizat si redeschis in anul 2002. In prezent cuprinde urmatoarele sectii: Istorie, Etnografie, Arta si Sport. Liceul Teoretic Recas coordoneaza activitatea tuturor unitatilor de invatamant din zona, cu un numar total de 1250 de elevi.

Formatia de pompieri voluntari aniverseaza in acest an 125 de ani de la infiintare. Dintre formatiile culturale active amintim Corul Bisericii Catolice, Corul Bisericii Ortodoxe, Ansablul sarbesc de dansuri Sveti George din Stanciova, Fanfara germana „Rekaser Blasmusik”
Anual se organizeaza numeroase evenimente culturale – „Ziua orasului Recas”, Ruga Recasului si a fiecaruia dintre localitatile apartinatoare, Zilele Toamnei si alte manifestari legate de traditia viticola, serbari religioase si ale diferitelor grupuri etnice.

 

Atractii in zona
Principala atractie o constituie Cramele Recas aflate pe traseul turistic „Drumul vinului” si care dispun de magazine de prezentare, o sala de degustare aflata la 9 m sub pamant, sala de vinoteca si sala barrique.

In apropiere se afla si Herghelia Izvin cunoscuta pentru caii deosebiti de rasa pe care ii creste.
Zona de sud a orasului ce e traversata de ape curgatoare e prevazuta sa-si dezvolte facilitatile ca si zona de agrement. In nord teritoriul orasului cuprinde si 1,500 ha padure foioase cu fond cinegetic specific. Localitatile apartinatoare, pastratoare a unui  stil de vita traditional au un potential agro-turistic ridicat si sunt deja incluse in trasee de ciclo-turism.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Recas prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!