Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Gataia

Această localitate se întinde pe ambele maluri ale râului Bârzava. O parte din sate(Şemlacul Mare, Şemlacul Mic, Butin, Percosova) se găsesc aşezate spre sud de Gătaia în jurul dealului Şumig, o veche urmă vulcanică în Câmpia Tisei, pe cursul pâraielor Moraviţa, Crivaia şi Clopodia, afluenţi spre stânga Bârzavei iar Sculia este aşezată tot pe cursul râului Bârzava dar spre vest de Gătaia ocupând poziţia cea mai nordică în cadrul acestei unităţi administrativ teritoriale.

Gătaia face legătura între municipiile Timişoara-Reşiţa atât pe calea ferată cât şi prin intermediul DN 58.
Gătaia – Timişoara -52 km
Gătaia – Reşiţa – 47 km

Localităţiile aparţinătoare se află următoarele distanţe faţă de centrul oraşului:
Gătaia- Sculia- 2 km
Gătaia- Şemlacul Mic-9,5 km
Gătaia- Şemlacul Mare- 9,7 km
Gătaia- Butin- 11,7 km
Gătaia- Percosova- 15,2 km

Se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 16 000 de Ha din care:
Gătaia-7370 ha
Sculia-4425 ha
Şemlacul Mare-1723 ha
Şemlacul Mic- 678 ha
Butin- 1403 ha
Percosova- 1448 ha

Poziţia oraşului prezintă o serie de avantaje creând condiţii foarte favorabile din punct de vedere economic aşezărilor omeneşti. Factorii care au contribuit , de altfel, la aşezarea locuitorilor pe aceste ţinuturi sunt cei de ordin fizico-geografic: solul foarte fertil, aluvional, al Câmpiei Timişului şi reţeaua hidrografică, destul de deasă alcătită din Bârzava şi afluenţii ei: Birda, Moraviţa, Crivaia, Clopodia precum şi apele subterane aflate la mică adâncime ce au permis săparea numeroaselor fântâni cu caracter artezian.

Aşezare geografică.Istoricul localităţii
Localitatea Gătaia, împreună cu cele cinci sate aparţinătoare ce se găsesc în imediata apropiere a acestei aşezări este situată în partea de sud-vest a ţării având următoarele coordonate geografice:
-latitudine nordică 45gr 22'
-longitudine estică 21gr 25'
Localitatea Gătaia,reşedinţă de oraş, se întinde pe ambele maluri ale râului Bârzava.Satul Sculia este aşezat pe cursul râului Bârzava,dar spre vest de Gătaia. Celelalte sate(Şemlacul Mare,Şemlacul Mic,Butin şi Percosova) se găsesc aşezate spre sud de Gătaia în jurul dealului Şumig, o veche urmă vulcanică în Câmpia Tisei.
Gătaia se găseşte situată pe drumul naţional DN58 ce leagă municipiul Timişoara cu municipiul Reşiţa(Caraş-Severin).

Mănăstirea Săraca
Mănăstirea Săraca este aşezată în plină câmpie bănăţeană, în localitatea Şemlacul Mic, oraşul Gătaia, la 67 km sud de Timişoara. Data exactă a întemeierii mănăstirii nu este cunoscută; prima atestare documentară este din anul 1270. Surse franciscane de la începutul seculului XV menţionează mănăstirea ca „pepinieră de schismatici”, centru de rezistenţă la încercările de catolicizare a creştinilor din Banat.

Biserica mănăstirii a fost rezidită în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana şi apoi renovată în 1730, de către Giuriciko Lazarevici şi fiii săi Nicolae şi Jivan. Tot în 1730 se repictează fresca de către zugravii Andrei cu fiul său Andrei, împreună cu Iovan şi Chiriac. La începutul secolului XVIII mănăstirea adăpostea o şcoală unde se învăţa şi pictura de icoane.

Mănăstirea funcţionează până în 1778, când din ordinul împăratului Iosif al II-lea este comasată cu Mănăstirea Mesici de lângă Virseţ, unde sunt duse şi obiectele de valoare(cărţi,icoane, obiecte de cult). În anul 1782 autorităţile austriece scot la licitaţie clădirile mănăstirii care sunt cumpărate de către Ioan Ostoici, un dregător bogat din Timişoara. Mănăstirea va rămâne în proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, perioadă în care se părăgineşte dobândindu-şi denumirea actuală de „ Săraca”. În 1932 Mănăstirea Săraca e cumpărată de episcopia Caransebeşului şi redevine aşezământ monahal. Desfiinţată din nou în urma decretului comunist din 1959, va funcţiona ca parohie până în 1978, când se reia viaţa monahală. În anul 1963 au început lucrările care au dus la restaurarea completă a bisericii şi a picturii.

Viaţa în mănăstire: Programul liturgic începe la ora 7 dimineaţa cu Utrenia şi Sfânta Liturghie. Seara la ora 17 este Vecernia şi Pavecerniţa, iar la ora 23 este slujba Miezonopticii.

Hramul Sfintei Mănăstiri Săraca este „ Schimbarea la Faţă” (6 august) , praznic pentru care mulţimea de credincioşi din întregul Banat se îndreaptă spre mănăstire. În prezent se lucrează la construcţia unui nou corp de chilii şi a unui nou paraclis.Astăzi Sfânta Mănăstire are 8 călugări dintre care 2 duhovnici. Stareţ al mănăstirii este protosinghetul Climent Vântu.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Gătaia prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!