Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Deta

Orasul Deta este cea mai mare asezare urbana din sud-vestul judetului Timis, o Localitate in care au avut loc importante transformari si care se dezvolta continuu.

In acest spirit, a fost creat acest site ce se doreste a fi o punte de legatura pentru toti fostii deteni, care acum sunt plecati departe, precum si un ghid util de informatii pentru cei ramasi acasa.

Asezare Geografica
Orasul Deta este un mic centru administrativ, economic si cultural, de importanta microregionala, situat in partea de vest a tarii noastre, intre Timisoara si frontiera cu Serbia, la o distanta de 44 km de Timisoara pe DN 59 si 118 km de Belgrad. Este un nod rutier situat ca un punct catre care converg mai multe drumuri locale, dar in care se intretaie si doua artere importante, si anume: drumul ce leaga Campia Torontalului cu muntii caraseni si cel ce face legatura intre resedinta judetului si punctul vamal de frontiera cu Serbia, respectiv soseaua E 70. Deta polarizeaza atat din punct de vedere economic, cat si socio-cultural, viata localitatilor: Denta, Moravita, Gataia, Voiteg, Banloc, Jamu Mare, Giera, Giulvaz.

Este asezat in campia joasa a Barzavei si este traversata de raul Birdeanca, afluent al Barzavei care in perioadele de inundatii are rol de supapa a Barzavei.

Localitatea are o latitudine nordica de 45°23’ si o longitudine estica de 21°12’, fiind situata la un nivel de 91 m. deasupra marii. Din teritoriul administrativ al orasului Deta face parte si satul Opatita situat la o distanta de 3,5 km fata de oras, pe DC 172 (Deta-Birda);

Teritoriul administrativ al orasului Deta se invecineaza cu teritoriile administrative ale urmatoarelor localitati: spre nord cu Voiteg, la nord-est si est cu Birda, la sud cu Denta si la vest cu Banloc.

Social

Datele ultimului recensamant al populatiei din anul 2002 efectuat pe teritoriul Romaniei arata ca populatia orasului este de 6.418 locuitori, din care 69,49% sunt de nationalitate romana, 16,44% maghiara, 5,54 % germana, 4,34% sarba, 3,44 romanes (tiganeasca) si 0,75 % alte nationalitati.

In oras functioneaza 2 unitati de invatamant, respectiv Grupul Scolar "Sfantul Nicolae" si Scoala Generala cu clasele I-VIII, cu un total de 59 de clase (primar, gimnazial, liceal si profesional) in care invata 1379 elevi.

Elevii isi desavarsesc pregatirea si la Scoala de Arte si Meserii cu calificari precum tamplar universal, panel, placaj, furnire si confectioner piele si inlocuitori.

Liceul ofera urmatoarele specializari: matematica-informatica, filologie, comert, contabilitate si prelucrarea lemnului.

Unitatile de invatamant dispun si de cabinete pentru limba romana, informatica, desen, tehnologie, de 5 laboratoare pentru fizica, chimie, biologie, sala festiva, sala de sport, precum si un atelier Scoala.

Deasemenea, in oras functioneaza un spital cu 4 sectii si un total de 70 paturi, avand un efectiv de 10 medici si 31 cadre medii, o policlinica cu 8 cabinete si un laborator de analize, un numar de 4 medici de familie, precum si un numar de 3 farmacii. In Localitate functioneaza in regim de permanenta si Serviciul de Ambulanta - statia Deta, avand in organigrama 4 medici, 10 asistenti si 16 soferi.

Orasul dispune de o casa de cultura, o casa nationala, precum si de o biblioteca oraseneasca, unitati in care se organizeaza diferite activitati culturale. Deasemenea, in oras exista un punct muzeistic recent amplasat intr-o noua locatie, in care se afla exponate care atesteaza continuitatea si dezvoltarea vietii pe aceste meleaguri.

Activitatile sportive se desfasoara in cadrul unitatilor de invatamant, precum si in parcul orasului care cuprinde un teren multifunctional: tenis de camp, handbal, un strand cu bazin de dimensiuni olimpice, in vecinatatea caruia se gaseste stadionul orasului cu pista de alergare unde echipa de fotbal cu vechi traditii sportive in Banat incearca sa isi gaseasca drumul spre performanta dupa o perioada de tranzitie.

In timpul verii a devenit deosebit de populara competia locala de fotbal numita dupa numele unui arhicunoscut stadion de fotbal "Maracana".

La finele anului 2004 localitatea a fost dotata cu o moderna si complexa sala de sport destinata atat elevilor, cat si celor care doresc sa isi petreaca timpul liber prin practicarea de sporturi precum: handbal, volei, baschet, fotbal, tenis de camp, etc.

Viata spirituala a orasului se desfasoara in capela ortodoxa din str. Mihai Eminescu si in biserica catolica din centrul orasului, str. Victoriei, biserica care in anul 2000 a aniversat 100 de ani de la constructie, prilej cu care a fost reparata si renovata cu sume provenite din donatii din strainatate. Este in constructie o catedrala ortodoxa, care se realizeaza atat din fonduri de stat, cat si din donatii, donatii care sunt asteptate si in continuare in conturile parohiei. In oras exista si alte culte: ortodox-sarb, baptist, penticostal.
NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Deta prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!