Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Jimbolia

Jimbolia (în germană Hatzfeld, în maghiară Zsombolya, în sârbă Žombolj/Жомбољ, în bulgara bănăţeană Džimbolj) este un oraş în judeţul Timiş, Banat, România. Are o populaţie de 11.136 locuitori (2002).


Oraşul Jimbolia este situat în Câmpia Banatului, la contactul dintre Câmpia Timişului si Câmpia Mureşului. Se află la intersecţia unor căi de comunicaţie ce fac legătura dintre România şi Serbia, fiind şi punct de frontieră feroviar şi rutier la graniţa dintre cele două ţări. Este legat de Timişoara prin DJ 59A şi linia ferată Kikinda (SR) -Jimbolia - Timişoara.

Prima atestare documentară sub numele de Chumbul in dijmele papale din 1333. A fost colonizată in 1766 cu populaţie germană si denumită Hatzfeld. Din 1924 aparţine de România sub numele de Jimbolia.

Deoarece localitatea Jimbolia era de la colonizarea în 1766, mai mare (405 case) decât localităţile din imprejurime (cu numai 50-300 case), a ajuns de timpuriu loc de târg cu importanţă economică în teritoriul aflat între oraşele Timişoara si Kikinda. Deaceea, de mai multe ori în decursul istoriei sale a fost sediu administrativ pentru comunele din împrejurime.

Din 1766 până în 1778 este comună (între 1766-1768 comună dublă : Hatzfeld-Landestreu), în cadrul domeniului de coroană a familiei Habsburg. Între 1778-1890 aparţine ca târguşor de Comitatul Torontal cu capitala la Becicherecul Mare (azi Zrenjanin în Iugoslavia). De districtul Jimbolia, (Zsombolyai járás) (1890-1918) au aparţinut : comuna Zsombolya (Jimbolia), Grabácz (Grabaţi) şi Vizezsdia (Vizejdia). În perioada 1918-1924 Jimbolia a aparţinut Iugoslaviei, judeţului Belgrad, sub numele de Dzombolj . După predarea Jimboliei Statului Român la 10 aprilie 1924 în urma unui schimb de teritorii cu statul vecin, s-a format o nouă plasă cu sediul la Jimbolia. De Plasa Jimbolia în judeţul Timiş-Torontal, în perioda interbelică (1924-1950) aparţineau următoarele 8 localităţi : Jimbolia, Cărpiniş, Iecea Mare, Iecea Mică, Cenei, Bobda, Checea, Beregsău Mic.

În 1950 conform noii legi de impărţire teritorială (5/1950), este declarat oraş de subordonare raională fără reşedinţă de raion în raionul Timişoara, regiunea Timişoara. De raionul Jimbolia ( 15.01.1956 - 1.01.1961) au aparţinut 24 localităţi organizate in 14 comune şi un oraş de subordonare raională.

La 16 februarie 1968 după noua împărţire administrativă a teritoriului României, Jimbolia devine al treilea oraş ca mărime după Timişoara şi Lugoj în judeţul Timiş.

În ultimii ani, după Revoluţia din Decembrie 1989, oraşul a parcurs ample transformări de ordin economic, politic şi social. Prezentul oraşului este marcat de perspective pozitive în privinţa investiţiilor străine, dotărilor edilitare şi a dezvoltării oraşului în general.

Conform recensământului din 2002, populaţia Jimboliei este caracterizată de un bipolarism confesional, cu două religii dominante. Majoritari sunt ortodocşii, care însumează circa 2 treimi din populaţie (7.165 locuitori sau 64,47%). Adepţii religiei romano-catolice sunt circa o treime, cu 3.008 locuitori sau 27,06%. În afara acestor religii, mai sunt reprezentaţi, cu procente mai mici: penticostalii (cu 457 locuitori sau 4,11%), reformaţii (180 sau 1,61%) şi alte culte, fiecare sub 1%.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Jimbolia prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!