Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Techirghiol

Oras in extremitatea de sud-est a Romaniei (jud. Constanta), situat pe malul lacului Techirghiol (12 km patrati, adancime de 10-15 m) la 16 km de orasul Constanta, aproape de Marea Neagra (3 km).

Acces pe DN 38 sau prin drumul judetean ce leaga statiunea Eforie Nord de Techirghiol (pe langa lac).

* Se spune ca un batran olog si orb a ajuns odata cu magarul sau, din greseala, in malul acestui lac. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, dar bidiviul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa. Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau bidiviu - plagile urate de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete.
   

Aflandu-se despre aceasta vindecare, puhoi de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a-si gasi tamaduire. Si cate minuni nu se petrec acolo - ologii incep din nou sa mearga, oasele intepenite isi redobandesc tineretea, femeile isi recapata fertilitatea, iar bolnavii de piept isi gasesc tamaduirea.

Viata oamenilor pe aceste meleaguri si mai ales continuitatea ei, se lasa reconstituita prin putinele dar constantele marturii arheologice descoperite mai mult sau mai putin intamplator. Istoria acestor marturii ajunge pana in neolitic, asezarea Techirghiolului fiind inclusa in faza a doua a culturii Hamangia-Cernavoda. Inca din 1924 cercetari arheologice sistematice efectuate de Vasile Parvan, au incercat sa stabileasca trecutul acestor regiuni

Dobrogea, prin posesiunea ei de catre romani, cu mult inainte de cucerirea Daciei de catre Traian si mult dupa retragerea lui Aurelian, reprezinta un leagan deosebit de formare al poporului roman.
Romanii cunosteau pe vremea aceea calitatile terapeutice ale namolului. Asezarea Techirghiol aflandu-se la marginea drumului imperial care ducea de la Tomis (Constanta) la Callatis (Mangalia) era oricum o tinta usor de atins. Monezile gasite la Techirghiol din aceasta perioada atesta prezenta romana si schimburile cu populatia autohtona.

In anul 1388 Dobrogea s-a unit pentru prima data cu Tara Romaneasca sub domnia lui Mircea cel Batran.

La jumatatea secolului urmator, Dobrogea intra sub ocupatie otomana. O prima mentiune documentara a asezarii Techirghiol dateaza din 1560, cand Tekfür-köy este numit, in firmane ale sultanului Suleyman Magnificul catre domnitorul Moldovei. De acum inainte vom intalnii numele asezarii sub Tekfür-köy sau Tekfür-golü (Tekfür - vargat, iar köy/golü - lac pe turceste, lacul aparand deseori sub influenta vantului si a sarii vargat)

Primele informatii scrise legate de efectele terapeutice ale lacului si namolului sau, dateaza din 1854. Comandantul otoman Said Pasa poposeste in tabara militara de la Techirghiol unde face mai multe bai cu namol, dupa sfaturile bastinasilor. Surprins remarca efecte miraculoase in ceea ce priveste bratul lui bolnav.

La 1 decembrie 1878 trupele romane intra in Dobrogea, ceea ce reprezinta si factic, alipirea provinciei cu tara.

Unul dintre noii "locuitori" ai Techirghiolului, dupa reformele de improprietarire a fost si Mihail Kogalniceanu, care cumpara pamant si imobile in jurul lacului si care a si construit o fantana publica in localitate, iar la Tuzla a ridicat capela ortodoxa.

Printre proeminentii locuitori ai Techirghiolului se numara si Mircea Eliade, ai carui parinti detineau din 1906, o casa de vacanta in Techirghiol - Vila Claudia

Un alt proeminent si binefacator care s-a angajat mult in Techirghiol, a fost marele artist Constantin Tanase. Se angajeaza in constructia unui Sanatoriu pentru artisti (Vila Scena), contribuie financial la cladirea Caminului Cultural si la constructia bisericii Sf. Ilie.

In anii '20 erau oaspeti permanenti vara, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi cu familiile. Ionel Teodoreanu si-a scris o parte insemnata din romanele lui la Techirghiol, unde de asemenea, era vara cu familia.

In 1894 Ministerul Agriculturii si Domeniilor vinde Societatii de binefacere Eforia Spitalelor Civile din Bucuresti 100 ha la marginea lacului. Aceasta reprezinta si primul pas in constiuirea satiunii balneare din preajma lacului. Se pun bazele a ceea ce mai tarziu va deveni Techirghiol-Eforie si apoi localitatea de astazi Eforie Nord

Constantin Bajenaru - unul dintre primarii Techirghiolului, care in anii '30 sa angajat in mod deosebit pentru infrumusetarea si curatenia orasului, si prosperitatea lui ca statiune balneara.

Monumentul Eroilor inaugurat in 1931, in memoria celor ce si-au dat viata in razboiul 1916 - 1918 (Techirghiol si imprejurimile au platit tributul cu 176 de cazuti) in piata "General I. Dragalina"

Economie
Statiunea Techirghiol dispune de cinci baze de tratament, un sanatoriu balnear pentru adulti si un altul pentru copiii cu deficiente motorii (cu regim permanent), un sanatoriu pentru copiii cu afectiuni reumatismale si rahitism, si o baza de tratament in aer liber pentru sedinte de aerohelioterapie, impachetari cu namol rece prelevat din lac, urmate de bai in lac.

Tratamentul consta in bai calde in cada sau bazin cu apa sarata pompata din lac , impachetari cu namol sapropelic cald, inhalatii, electroterapie si hidroterapie.

Lacul Techirghiol are o intindere de aprox. 12 km patrati si este cunoscut pentru calitatile apei sarate (mineralizate) si a namoluilui sapropelic, folosit in tratarea diferitelor maladii.   

 
Clima
Regimul climatic in zona Techirghiol este de tip continental – marin si se datoreaza circulatiei vestice a aerului peste care se suprapune influenta Marii Negre.

Clima marina excitanta, cu veri fierbinti (temperatura medie in iulie depaseste 23°C), cu numeroase zile insorite ( o medie de 25 de zile insorite intr-o luna, soarele stralucind 10-12 ore pe zi), ierni blande cu ninsori slabe (temperatura medie in ianuarie: - 0, 5°C).

Temperatura medie anuala este de 11,2°C , iar precipitatiile insumeaza mai putin de 400 mm anual. Briza marina se resimte aici mult mai putin decat pe tarmul marii, in schimb briza lacului se face simtita din plin.NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Techirghiol prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!