Obiective
Casa Poporului
Delta Dunarii
Romania: Date generale
Activitati »
» 
...
Adrese utile »
» 
...
Altele »
» 
...
Camere/radare fixe
Informatii de sezon
Judete »
» 
...
Natura »
» 
...
Obiective »
» 
...
Regiuni »
» 
...
Targuri si Expozitii »
» 
...
Transport »
» 
...

Cauta
GO!

Abonare la RSS
Articole
Cascada Urlatoarea
Reprezinta un punct deosebit de atractie. Se afla sub poalele Jepilor, deasupra ...

Poduri in Romania
      - Podul medieval din Cârjoaia- Podul medieval din ...

Cinematografe
  [Info Utile]     * Universitatea Nationala de Arta Teatra...

Cinematograf
  Cinematograf sau sală de cinema, este un loc destinat în exclusiv...

Universitatea Nationala de Art...
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luc...

Tehnica proiectiei cinematogra...
  [Introducere în tehnica proiecţiei cinematografice] Introducer...

Filmul romanesc
Filmul românesc cunoaşte o istorie de peste un secol; în ciuda fapt...

Castru
Castrul, (în ), este o fortificaţie celtică de formă rotundă, construi...

Statiune balneara
Staţiunea balneară este o staţiune turistică şi de tratament sau profilaxie...

Partii de ski pe regiuni
[Banat]   Judetul Caras Severin 1. Partia Norica | Muntele mic | 1.200m ...

Adauga un anunt aici Plateste prin SMS 5 EUR si beneficiezi de 30 zile de afisare.

Boldesti-Scaieni

Boldeşti-Scăieni (în grafia oficială Boldeşti-Scăeni) este un oraş industrial-agrar din judeţul Prahova, Muntenia, România, la 11 km nord de municipiul Ploieşti. Are o populaţie de 11.491 locuitori, repartizată în două localităţi, Boldeşti-Scăeni (o localitate urbană formată din cartierele Boldeşti, Scăeni şi Balaca) şi localitatea Seciu.

Oraşul dispune de câteva monumente istorice şi lucrări de artă plastică, între care : ruinele Bisericii „Sf. Mihail şi Gavril”, Monumentul Eroilor, opera sculptorului Ion Iordănescu, ridicat în anul 1939 în cinstea eroilor din Scăieni căzuţi pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor din Boldeşti din Primul şi al Doilea Război Mondial, proveniţi din Boldeşti, Scăieni şi Seciu, opera sculptorului ploieştean George Dumitru, postat în faţa primăriei, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Scăeni, proiectată de arhitectul Toma Socolescu, şi o cramă numită „Casa Seciu” (Hotel-Restaurant şi Vinotecă), opera arhitectului Ion Boceanu, amplasată pe vârful dealului Seciu, la circa 3 km de centrul oraşului. De asemenea, în Boldeşti-Scăeni se poate vedea cel mai mare portret al lui Mihai Eminescu din ţară, pictat pe faţada Casei de cultură din oraş, de profesorul american Cristian Petru Bălan, originar din Scăeni, şi alte picturi religioase ale aceluiaşi profesor, aflate pe faţada capelei de la cimitirul sectorului Scăieni. Toate aceste opere plastice sunt reproduse color în „Monografia oraşului Boldeşti-Scăieni”, citată mai jos.

Pe peronul gării din Scăeni, a existat o coloană înaltă de 8m, în vârful căreia acelaşi artist postase sculptura celebrei Lupoaice Romane (Lupa Capitolina), similară cu alte identice sculpturi amplasate în Roma, Bucureşti, Cluj-Napoca, Galaţi şi Timişoara, operă lucrată de artistul respectiv înainte de a emigra în SUA, dar care a fost distrusă de cutremurul din 1977. Această sculptură, de asemenea, este reprodusă în monografia respectivă.

Monografia oraşului Boldeşti-Scăieni (Meleagul viselor ce trebuie împlinite) este o monografie completă a acestei localităţi (282 de pagini, cu ilustraţii alb-negru şi color), având ca autor pe scriitorul american de origine română, Cristian Petru Bălan, provenit din această localitate. Cartea a apărut la editura Premier din Ploieşti, în 2007. În această monografie exista un capitol special închinat lui Teodor Diamant, care a fost un reprezentant al socialismului utopic în România. În 1835, pe moşia lui Manolache Bălăceanu, el a înfiinţat, la Scăieni, un falanster, intitulat „Societatea agronomică şi manufacturieră” sau „Colonia soţilor agronomi”. Societatea a fost desfiinţată de autorităţi un an mai târziu. Printre altele, ea a preconizat lichidarea analfabetismului şi a superstiţiilor, dezrobirea ţiganilor, precum şi ideea unirii instrucţiei copiilor cu munca productivă. (V. filmul artistic Falansteul de la Scăieni, cu Adrian Pintea şi Liviu Ciulei, regizat de Savel Stiopul (1926-2007) în anul 1979.)NOTA: Acest articol este disponibil sub licenta Creative Commons Atribuire-Distribuire in conditii identice si contine text din articolul Boldeşti-Scăieni prezent in Wikipedia.
NOTA: In cazul in care aveti cunostinta de schimbarea unor date sau informatii din articolul de mai sus va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pe adresa contact@eurointegrator.ro
Va multumim!